Добродојдовте во Отворена Порта - Ла Страда Македонија

Отворена Порта – Здружение за акција против насилство и трговија со луѓе започна со работа во 2000 година кога група на жени ентузијасти ја препознаа сериозноста на проблемот од трговија со луѓе во Р.Македонија и решија да го дадат својот придоне преку основање на организацијата. Истата година, Отворена Порта се регистрираше како независна, критички настроена, неполитичка, невладина и непрофитавилна организација подготвена да ги промивира човековите права и да ги застапува интересите и потребите на лицата кои се под ризик или претрпеле насилство и трговија со луѓе.

Отворена Порта се води целосно од својата мисија, која е утврдена во Стратешката програма(2012-2015), како и врз основа на својот изграден пристап кон целната група и останатите политики.


 • Дознајте повеќе!
 • Open Gate publish announcement for Recruitment of International Women’s Protection Consultant
  Дознајте повеќе!
 • Работилници со децaта бегалци

   

   

  Денес дечињата на фамилиите кои подолго време чекаа транспорт до наредната станица, имаа прилика да бидат дел од повеќе работилници. Истите, многу му се израдуваа на срцето направено од хартија и самите му дадоа лице, секако - насмеано и весело и си го ставаа на своето лице. Се радуваме што во светот во кој денес живеат, нивните срца сеуште се вистински срца со таа големина за која возрасниот може само да учи. 
  Тим на Отворена Порта/Ла Страда Гевгелија

  Дознајте повеќе!
 • Денес, 2 декември се одбележува Меѓународниот ден за укинување на ропството

   

     

  2ри Декември

  Денес, 2 декември се одбележува Меѓународниот ден за укинување на ропството,  денот кога беше усвоена Конвенцијата на Обединетите Нации за сузбивање на трговијата со луѓе и  експлоатација на проституција од страна на други (резолуција 317 (IV) од 2 декември 1949 година), од страна на Генералното собрание на Обединетите Нации.

  Во Македонија од 2ри до 9ти Декември се одбележува недела за борба против трговија со луѓе. Отворена Порта се приклучува кон одбележување на овој ден со апел за искоренување на современите форми на ропство, како што се трговијата со луѓе, сексуална експлоатација, најлошите форми на детски труд, присилни бракови, и присилното регрутирање на деца за користење во вооружени конфликти.

  Во Македонија сеуште постои трговијата со луѓе која се смета како современа форма на ропство. Апелираме до сите надлежни институции и организации да первземат остри мерки за сузбивање на трговијата со луѓе како и да обезбедат соодветна заштита и помош за жртвите од трговија со луѓе.

  Оваа недела ќе ве потсетуваме на правата на жртвите, следете не на нашата ФБ страница и на нашата веб страна www.lastrada.org.mk

  Посети, сподели, научи, гледај и информирај се за трговијата со луѓе и за компензација на тргуваните лица. http://nadoknadimo.org/home?locale=mk

  Дознајте повеќе!
 • Огласот е затворен

  ОТВОРЕНА ПОРТА објавува ОГЛАС за нови работни позиции и тоа:
  Тим лидери
  Социјални работници
  Психолози
  Помошен персонал
  Кои ќе работат како теренски работници за првична идентификација, психо-социјална
  поддршка и упатување на лица под ризик во процес на миграција на Табановце.
  Програма/ тим: Програма за поддршка на мигранти и баратели на азил
  Цел на работно место: Првична идентификација, психо-социјална поддршка и упатување на
  лица под ризик во процес на миграција.
  Супервизор/ непосреден раководител: Раководител на Програма за поддршка на мигранти
  И баратели на азил од Отворена Порта
  Одговорности:
  Реализација на оперативниот план за теренска работа (првична идентификација психо -социјална поддршка и упатување на лица под ризик во процес на миграција.)
  Упатување на лицата под ризик до соодветните услуги од системот и институциите.
  Задачи
  Да спроведува теренска работа преку директно советување и упатување на мигрантите лоцирани на јавните места во Табановце
  Да даде јасни информации и насоки на мигрантите и да им го олесни контактот до институциите
  Да обезбеди емоционална поддршка
  Да ги информира мигрантите за нивните права, и да ги обезбеди со инфо материјали и контакт каде можат да побараат помош во случај на потреба
  Да идентификува лица со видливи знаци за претрпено насилство, експлоатација, психо-физички проблеми.
  Период : ноември-декември 2015
  Потребни квалификации:
  Универзитетска диплома- за стручниот персонал
  Завршено средно образовани-за помошниот персонал
  Познавање на англиски јазик и работа со компјутери (MC Office)
  Минато искуство:
  -Основни познавања за психо-социјална поддршка и упатување на лица под ризик
  -Практична работа со лица под ризик ќе се смета за предност
  Место: Лицaта да се со живеалиште во Куманово или околината каде ќе се спроведува оперативниот план
  Способности и вештини:
  Возачка дозвола
  Одлични комуникациски вештини
  Емпатичност
  Флексибилност
  Тимска работа
  Заинтересираните кандидати да испратат своја биографија и мотивациско писмо најдоцна до 25.11.2015 на емаил: lastrada@lastrada.org.mk
  Ќе бидат контактирани кандидатите кои ги задоволуваат критериумите.
  Програма за поддршка на мигранти и баратели на азил во Табановце е финансиски поддржана од Terre des hommes и GIZ.

  Дознајте повеќе!
 • Отворена Порта со интервју за својата работа во прифатниот камп за мигранти во Гевгелија во Холандскиот весник Dagblad van het Noordenhttp://www.dvhn.nl/…/promovenda-rug-helpt-vluchtelingen-in-…

   
  Дознајте повеќе!
Видеа
 • МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА BAN HUMAN TRAFFICKING
  МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА BAN HUMAN TRAFFICKING
 • Трговијата со луѓе и трудова експлоатација на нашиот континент
  Трговијата со луѓе и трудова експлоатација на нашиот континент
 • КРЕНИ ГО ГЛАСОТ ПРОТИВ ТРГОВИЈАТА СО ЛУЃЕ- 2 дел
  КРЕНИ ГО ГЛАСОТ ПРОТИВ ТРГОВИЈАТА СО ЛУЃЕ- 2 дел
 • Спречи, Заштити, Надомести
  Спречи, Заштити, Надомести
 • Медиумска кампања „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ -1 Дел
  Медиумска кампања „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ -1 Дел
 • Банер Хана
  Банер Хана
Донатори
Top