Архива
Одговори на добиените прашања од јавниот повик за доделување грантови на граѓански организации во рамки на проектот

„Стратешко партнерство за развивање социјална агенда за промена: Препознај, почитувај и остварувај права“

Проектот „Стратешко партнерство за развивање социјална агенда за промена: Препознај, почитувај и остварувај права“ финансиран од Европската Унија, а спроведуван од Здружение за акција против насилство и трговија со луѓе Отворена Порта/Ла Страда, отвори јавен повик до граѓанските организации (ГО) за доделување грантови со рок за доставување до 14.09.2018.

Повикот можете да го погледнете на следниот линк.

Овој документ ги содржи сите поставувани прашања и нивните одговори поврзани со јавниот повик добиени од страна на граѓанските организации:

Одговори на добиените прашања од јавниот повик 

 

 

 

 

 • CALL FOR PROPOSALS

   

  ban  Title of the call

  Civil society initiatives to analyse, independently monitor and influence policy creation and the decision-making processes on issues concerning human trafficking|

  Balkans Act Now (BAN – phase III)
  Europe Aid/ 154870/DH/ACT/Multi

              Association for action against violence and trafficking in human beings-OPEN GATE is seeking proposals for civil society initiatives to analyse, independently monitor and influence policy creation and the decision-making processes on issues concerning human trafficking in North Macedonia with financial assistance from the EU.

  The key objective of this call is to expand the Balkan Act Now! Network, by involving other CSOs from North Macedonia in monitoring and advocacy actions on prevention of human trafficking and protection of victims. The call of proposal is expected to contribute to CSO monitoring capacity and ensuring sufficiency of data on practical implementation of national law and policies related to human trafficking as well as enabling a pathway for CSOs to directly engage in national and regional activities.

  The full Guidelines for Applicants are available for consultation at www.lastrada.org.mk on the following link: https://lastrada.org.mk/mainarchive/Guidelines%20for%20grand%20applicants(%20final).doc.pdf

  Full applications (the full application form, the budget, the logical framework and the declaration by the lead applicant) must be submitted in a sealed envelope by private courier service or by hand-delivery (a signed and dated certificate of receipt will be given to the deliverer) to the address below:

  Association for action against violence and trafficking in human beings- Open Gate

  Str. Sava Kovacevic 1a, 1000 Skopje, North Macedonia.

   

  The deadline for the submission of applications is 10th of May 2019; the deadline for receipt is at 17:00 hour local time as evidenced by the signed and dated receipt. In case of additional information required, question may be send by e-mail to lastrada@lastrada.org.mk no later than 6th of May 2019 with email subject „Questions on the BAN III  sub-grant“.

  Overall information on the objectives, activities and criteria for awarding grants are available in the Guidelines for grant applicants.

   

  DOCUMENTS TO BE COMPLETED

  Annex A:         Grant Application Form

  Annex B:        Budget 

  Annex C:         Logical Framework 

  Annex D:         Legal Entity Sheet

  Annex E:         Financial identification form

  Дознајте повеќе!
 • PUBLIC CALL FOR EXPERT/S

  TERMS OF REFERENCE

  POSITION:  Expert/s for developing a capacity building training program for CSOs on high-level advocacy, data collection, analysis and monitoring for issues related to actions against violation of human rights, including women, children, labour and social rights, migration and combating organized crime, especially human trafficking and (labour) exploitation.

  APPLICATION PROCEDURE & SELECTION PROCESS

  Interested expert/s should develop and submit the bidding proposal in English language to respond to above-mentioned specific tasks no later than 03. May.2019.  
  The bidding proposal should include:

  1. CV of experts involved emphasizing relevant experience, description of previous similar work, including at least references from previous clients;
  2. Clear description of the approach and as well as brief description of training program;
  3. Financial proposal;
  4. Writing samples of previous training methodologies and/or programs.

   The selection process will be based on the following evaluation criteria:

  1. Brief presentation of the experts and the experience in similar activities: description of previous work, samples of previous methodologies done; 3. Proposed methodology and approach 4. Relevance of biography (area of interest, years of experience) 4. Financial proposal

  DEADLINE FOR SUBMISSION

  All bids need to be submitted no later than 03. May 2019, at 17:00h in electronic version, to the email mtodorovska@lastarda.org.mk. A selection will be made no later than 06.May .2019 and the selected expert/s will be contracted no later than 07.May.2019 only short listed consultants/teams will be contacted.

  Contracting Authority

  Association against violence and trafficking in human beings – Open Gate 

  Sava Kovacevic 1а, 1000-Skopje

  Phone: +389 2700 107

  Contact person: Marija Todorovska e-mail: mtodorovska@lastrada.org.mk

  The call can also be downloaded on the following link: PUBLIC CALL FOR EXPERT/S

  Дознајте повеќе!
 • Повик за менторска програма за организациите членки на ИРИС мрежата

  Повик за менторска програма за организациите членки на ИРИС мрежата

  Искористе ја можноста и аплицирајте за поддршка во процесот на лиценцирање!!!

  Рокот за аплицирање е продолжен до 29.03.2019 !!!

  Програмата за менторство е отворена само за организациите на национални мрежи на ИРИС од 5 земји: Албанија, Црна Гора, Република Северна Македонија, Србија и Босна и Херцеговина, особено оние кои покажуваат иницијатива во активен пристап во спроведувањето на стандардите за квалитет во нивната работа.

  Менторот ќе им помогне на ГО да се подготват за успешен процес на лиценцирање на услуги или помош во изработка на стратешки / акционен план за конкретни услуги во согласност со потребите на ГО како и потребната документација за процесот на лиценцирање во согласност со стандардите за развој на услугите.

  Сите информации и формулари за апликација се достапни на линкот подолу.

  Апликацијата треба да се испрати на е-маил адресата lastrada@lastrada.org.mk најдоцна до 29.03.2019 година. пладне (12.00 часот).

  Формат за декларација

  Пријава

  Водич за апликанти

  Дознајте повеќе!
 • Нова можност за членовите на мрежата ИРИС

  Нова можност за членовите на мрежата ИРИС !!!

  Платена практикантска работа во Франција, краен рок за пријавување 22 Март 2019.

  За повеќе информации на следнве линкови:

   EU based traineeship - ToR - Cemea

  EU based traineeship - ToR - La Ligue de l'enseignement of Pas-de-Calais...

   

  Дознајте повеќе!
 • Повик за изработка на видео

  Здружението за акција против насилство и трговија со луѓе во рамките на проектот „Заедно против насилството и трговијата со луѓе” објавува повик за изработка на видео.

  Видеото кое ќе треба да се изработи со овој повик е во рамки на кампања која ќе има цел да ги доближи резултатите од проектот  „Заедно против насилството и трговијата со луѓе” до граѓаните и да придонесе кон подигање на свеста за проблемот од насилство и трговија со луѓе. Видеото ќе треба да содржи секвенци од спроведувањето на локалните младински кампањи во комбинација со впечатокот од процесот од самите млади.

  Повикот е отворен до 15. Март.2019 до 17:00 часот.

  Преземете го целосниот повик со сите услови на следниот линк: Повик за изработка на видео

  Дознајте повеќе!
 • МЛАДИНСКИОТ КАМП- ЗАЕДНО ПРОТИВ НАСИЛСТВО И ТРГОВИЈА СО ЛУЃЕ

   

     

  Здружението за акција против насилство и трговија со луѓе Отворена порта / Ла Страда од 21 до 25. февруари во Крушево спроведе 5 дневен Младински Камп, кој беше наменет за 12 тимови на млади чии што предлози за  локални младински кампањи беа  избрани на конкурсот  „Повик за Локални Младински кампањи’’.

  На Младинскиот Камп учесниците имаа можност меѓусебно да се запознаат дружат и  да се стекнат со проширени знаења за трговија со луѓе и воедно да ги развијат своите капацитети и знаења за подготовка и спроведување на успешни младински локални кампањи.

  Младинскиот Камп ги вклучуваше следниве компоненти:

  • Дефинирање на кампања и стратегија за спроведување
  • Комуникациски канали и алатки за промовирање на младинска кампања,
  • Примери за успешни младински локални кампањи
  • Развивање на акциски и финансиски план на спроведување на младинските локални кампањи
  • Подигнување на знаењата и капацитетите на младите за проблемот од трговија со луѓе преку еднодневна обука на тема Трговија со луѓе.

   Во периодот кој следи младите под менторство ќе работат на финализирање на локалните младински кампањи. По доставувањето на финалните производи до организацијата 12 тимови  ќе започнат со реализација на нивните кампањи на локално ниво.

   

   

   

  Дознајте повеќе!
Видеа
 • МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА BAN HUMAN TRAFFICKING
  МОБИЛНА АПЛИКАЦИЈА BAN HUMAN TRAFFICKING
 • Трговијата со луѓе и трудова експлоатација на нашиот континент
  Трговијата со луѓе и трудова експлоатација на нашиот континент
 • КРЕНИ ГО ГЛАСОТ ПРОТИВ ТРГОВИЈАТА СО ЛУЃЕ- 2 дел
  КРЕНИ ГО ГЛАСОТ ПРОТИВ ТРГОВИЈАТА СО ЛУЃЕ- 2 дел
 • Спречи, Заштити, Надомести
  Спречи, Заштити, Надомести
 • Медиумска кампања „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ -1 Дел
  Медиумска кампања „Крени го гласот против трговијата со луѓе“ -1 Дел
 • Банер Хана
  Банер Хана
Донатори
Top